Welke lens voor straatfoto’s

Bij straatfoto’s maak je van dichter bij met een groothoeklens. Dat levert betrokken foto’s met diepte op. De voorbeelden zijn voor fullframe.

Covid en straatfotografie

Als gevolg van covid is dichtbij fotograferen minder vrijblijvend geworden. Als je gaat fotograferen als covid terug is, kies dan een hoger brandpunt bv 50 mm zodat je veilig afstand kunt houden.

24 mm & 28 mm

Geschikt om van dichtbij een hele scene op een foto te zetten. Ruimtelijk met een duidelijke vertekening en een grote dieptescherpte. Smartphones hebben grote groothoek. Je krijgt veel in beeld of je moet van dichtbij fotograferen

35 mm 

Vaak genoemd als favoriete lens voor straatfotografie. Weinig vertekening. Je kunt een beetje afstand houden en je beeld gemakkelijker georganiseerd houden.

50 mm

Onze ogen hebben ongeveer dit brandpunt. Het beeld voelt natuurlijk aan. Nauwelijks vertekening en goede lenzen voor weinig.

70 mm of meer
Met een telelens hoef je minder dichtbij te komen. Dee foto’s worden wel minder ruimtelijk. Als je een hele situatie in beeld wil hebben dan moet je verder weg staan. En die ruimte is er niet altijd. Een telelens kan een hulp middel zijn om te beginnen met straatfotografie.


1 brandpunt of zoom lensen?

Lensen met 1 brandunt waren duidelijk beter in scherpte, lichtsterkte en met minder lensfouten. Ook waren deze lenzen goedkoper, lichter en compacter. De verschillen zijn kleiner geworden zodat nu een persoonlijke voorkeur belangrijker is.

Als je veel met één vast brandpunt fotografeert dan weet je zonder te kijken wat er op de foto komt. Dat is snel en je blijft met je aandacht bij je onderwerp.

Bij straatfotografie is het vaak bij je hebben van een camera een voordeel. Ook als je wandelt op jacht naar nieuwe foto’s een stad afschuimt, is een compacte en lichtgewicht camera een stuk plezieriger. 

Er zijn compactcamera’s met een vaste lens met 1 brandpuntafstand die populair zijn bij straatfotografen. Op Youtube zijn heel veel recensies te vinden. 

Ook zijn er heel compacte camera’s met een vaste zoom lens voor een breder publiek die (tweedehands) heel betaalbaar zijn. Een beperkte zoom range is handiger. Een iets grotere sensor is fijn omdat die vaak lichtsterker zijn. Voor straatfotografie is RAW essentieel.