Wanneer je belichting instellen

Op het moment dat je een situatie tegen komt die je wilt fotograferen. Dan wil je meteen wil foto’s maken. Dat gaat sneller als je voorbereid bent.

Voor je vertrekt

Het is handig om je uitrusting even te controleren:

  • is de accu vol genoeg of heb je een volle reserve accu bij je. Ik gebruik verschillende fototassen;
  • is er voldoende ruimte op de geheugen kaart. Een extra kaart is altijd handig. Heel soms werken geheugen kaarten niet meer helemaal;
  • Een fotowandeling is niet helemaal gepland. Een opgeladen mobiel is dan handig.
Als je in een omgeving komt

Stel dat je ‘s avond heb gefotografeerd heb en je gaat fotograferen in de middag dan kun je niet afdrukken zonder in te stellen. Maar ook als je van binnen naar buiten of andersom gaan kunnen licht omstandigheden erg verschillen.

Door bij grotere overgangen even je instellingen te controleren / bij te stellen kun je vaak later gewoon zonder de belichting te wijzigen afdrukken. De speelruimte die raw biedt, is dan handig.

Als je bij een te fotograferen situatie komt

Je kunt nog een beetje op afstand onopvallend een proef foto maken. Even kijken op de achterkant kan dan genoeg zijn. Zeker als je camera de foto zoals genomen laat zien. Dat is een instelling van je camera.
Hou de camera zo veel mogelijk uit zicht bv in je tas.

Als je dan de foto wil nemen

Je neemt de foto onopvallend. Kaderen en als het klopt druk je af. En de camera weer uit het zicht. Natuurlijk ontwikkeld de situatie zich en misschien kun je je zelf beter of gewoon anders positioneren. Neem als het lukt meer foto’s. De manier van fotograferen is fout gevoelig.