Onopvallend fotograferen

Stel dat je rent naar een situatie die je wilt fotograferen dan weet je zeker dat iedereen je ziet en de situatie verandert. Maar ook andere minder duidelijk gedrag kan onnodig de aandacht trekken en de situatie veranderen. Je kunt de volgende tips gebruiken als ze bij je passen.

Fotografeer niet stiekem

Laat je foto toestel gewoon zien. Dat hoeft niet opzichtig te zijn. Je wil een eerlijk verhaal vertellen als daar naar gevraagd wordt. Ook is het niet handig om toch te fotograferen als iemand duidelijk aan geeft niet gefotografeerd te worden.

Doe gewoon

Als je niet op je gemak bent dan val je op. Je kunt beginnen met te fotograferen in situaties die comfortabeler zijn. Dat kan zijn mensen van achteren fotograferen of met een telelens of in een bekende omgeving.  Dan kun je stap opschuiven naar de foto’s die je wil maken.

Vermijd oogcontact

Als je iemand aan kijkt dan maak je contact. Je krijgt aandacht en je kan niet ongezien fotograferen. Maar belangrijker je geeft aandacht terwijl je de situatie wil overzien om kansen te ontdekken.

Hou de camera uit het zicht

Als je je camera voor je oog houdt dan is je intentie duidelijk. Zelf hou ik mijn camera in de cameratas. De tas staat open als je er foto kansen zijn. De smalle band van camera zit wel om mijn nek. De instellingen van camera staan goed en alleen de camera naar het oog of borst te brengen, te kaderen en af te drukken. Dat is na wat oefenen seconden werk.
Als je de foto hebt genomen gaat de camera meteen weer terug.

Als de situatie die je wilt fotograferen zich ontwikkelt dan kun je rustig even kijken als je camera niet zichtbaar is.

Vraag toestemming als nodig

Als je toch wordt gezien en je krijgt vragen, vertel dan gewoon waarom je foto’s maakt. Ik hou dat vooral bij mezelf. Bijvoorbeeld dat ik oefen met een camera voor mijn professionele werk en dat dat oefenfoto’s zelden worden geselecteerd. Je kunt ook aanbieden om foto’s te delen. Ik heb daarvoor visite kaartjes bij me. Mensen mogen me e-mailen voor de foto’s. Vaak is foto’s maken dan geen probleem en ik krijg zelden e-mail.
Als je toestemming hebt dan kan je vaak het beste even wachten tot je geen aandacht meer krijgt en de situatie zich hersteld.

Loop meteen door

Is een situatie niet interessant (meer) is loop dan meteen door. Dat voorkomt vragen achteraf en je kunt meteen op zoek naar de volgende kans.