Kleur of zwart-wit (zw) bij straatfotos

Straatfotografie is begonnen met zw film. De foto’s van toen zijn nog steeds een inspiratie. ZW film kan je zelf afwerken en afdrukken. Dat was toen een groot voordeel bij straatfotografie.

Nu is kleur of zw meer een artistiek keuze. Je kunt op een gewone computer foto’s bewerken zoals je wilt zw of kleur.

Met zw kun je abstraheren. Vormen en lijnen kun je beter laten zien. Of je kan zw gebruiken om foto’s een rauw randje te geven.  Je kunt met zw echt meerwaarde geven aan een foto. Maar een foto alleen zw maken levert vaak vlakke grijze foto’s.  Als een kleuren foto technisch moeilijk is dan kun je dat redden door de foto zw te maken.  Maar dat is niet altijd goed genoeg.

Met kleur kun je levendige foto’s maken. Je kunt sfeer maken en het onderwerp beter los laten komen van de achtergrond. Met moderne camera’s kun je gemakkelijker foto’s maken waarin de kleuren echt en mooi zijn. Kleurenfoto’s zijn herkenbaarder voor een groot publiek. Kleur is lastiger. Om een goede keuze te maken begin dan eerst met kleur.

De keuze is aan jou.

De trend is voor mij kleur. Niemand kijkt meer zw tv of films. Kranten hebben kleuren foto’s. En eigenlijk kom ik zw foto’s vooral tegen bij fotoclubs. En helaas zijn fotoclub’s ook nogal grijs.