Iemand die je tegen komt fotograferen is ongemakkelijk. Zeker als je bang bent dat die persoon niet niet gefotografeerd wil worden. Maar is dat echt nodig? Een paar redeneringen die mogelijk de scherpe kantjes er vanaf kunnen halen
Dan wordt je niet als bedreiging gezien en misschien krijg je nog een lachje terug. Als je je nerveus gedraagt dan krijg je aandacht en vragen mensen zich af wat is daar aan de hand. Ben jij aan het fotograferen met kwade bedoelingen?
Nu is straatfotografie één van de leukste dingen die je kunt doen. Een lachje of een blij gezicht wordt daardoor gemakkelijker.
Ik denk vooral bezig zijn met zichzelf, met de handeling, met hun smartphone en met elkaar. En veel minder dan je denkt met jou. Maar niet als je aandacht trekt. Lees de andere blogs over onopvallend fotograferen.
Als mensen niet gefotografeerd willen worden dan laten ze dat vaak zien. Soms door de blik of afwenden. Ik fotografeer dan niet ook bij twijfel. Ik fotografeer ook geen mensen die kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld daklozen, junks of dronken mensen.
Veel mensen zijn naïef geweest met betrekking privacy in de social media en daar is terecht op gewezen. Dat is blijven hangen en komt naar voren als ze niet begrijpen waarom jij ze fotografeert. Het helpt om even uit te leggen waarom je dat doet. Ik oefen fotografie zoals sporters trainen of ik probeer lens / camera uit. Alleen al dat je de moeite doet om het uitleggen is vaak voldoende. In je verhaal zijn maar weinig mensen echt geïnteresseerd, dus hou het eenvoudig en kort.
Als je verhaal geaccepteerd wordt dan kun fotograferen. Anders loop je gewoon door.
Als je straatportret wil maken dan ontkom je er regelmatig niet aan. Gewoon vragen kost je minder dan een minuut. Krijg je een nee dan blijft het daar bij. Krijg je een ja dan mag je langer een paar foto’s maken. Die foto’s kun je nabewerken, laten zien en van leren. Kortom wat je kunt winnen met je vraag is veel meer dan de teleurstelling van de korte afwijzing die vaak vriendelijk wordt gebracht.
Je kunt bij je vraag aanbieden om de foto door te sturen. Ik heb daarvoor visite kaartje bij me. Daardoor word je ook minder anoniem. Het helpt om een ja te krijgen.