Belichtingsstrategieën voor straatfoto’s

Een paar belichtingsstrategieën als inspiratie

Volledig handmatig instellen

Door een groothoek lens handmatig op bv 3 meter te zetten en het diafragma dicht te draaien (f8 bij fullframe) krijg je voldoende dieptescherpte. Zo krijg je een diepe zone waarin alles scherp is. De sluitertijd zet je afhankelijk van de scene vast. Zo kun je vaak zonder in te stellen meteen de opname maken bv vanaf de heup. 

Diafragma en sluitertijd handmatig en ISO automatisch

Een moderne variant van volledig handmatig instellen. Je kiest als je een zoom hebt de hoek waarmee je wilt fotograferen. Daarbij kies je een diafragma om voldoende dieptescherpte te hebben. De camera stelt  zelf scherp. De sluittijd bepaal je zelf. Dat afhankelijk van de scene en beschikbaar licht. Op het moment druk je af en de camera bepaalt de ISO. Moderne camera’s kunnen gemakkelijk een ISO van 1600 aan.

Kijk je mee dan kun je zien waarop scherp wordt gesteld en hoe hoog de ISO wordt.  

Alles automatisch

Als er voldoen licht is dan is het voorgestelde diafragma voldoende voor de dieptescherpte en de sluitertijd voldoende snel. Ook de ISO is OK. Je kan gewoon het moment pakken. Maar er is niet altijd veel licht en dan maakt de camera niet altijd de keuze die je wil. 

In Nederland minder licht
Fotoboeken zijn inspirerend. Veel foto’s in die boeken zijn gemaakt op plaatsen met meer licht. Daar kun je kiezen voor een dichter diafragma, een snelle sluitertijd en een redelijke iso. Dat is in de winter in Nederland anders.  Onbedoeld onscherpte is fataal zorg daarom eerst voor een voldoende sluitertijd en als het kan voldoende dieptescherpte.  
Hoge lichten beschermen

Zijn er hoge contrasten, dan kunnen de witste partijen geen tekening hebben. Zebra streepjes laten bij de opname laten zien waar de overbelichte plekken zitten. (zie instellingen camera) Ook kun je in het histogram kijken. Je kunt met belichting compensatie de hoge lichten beschermen. 

Inflitsen

Als je je onderwerp extra van de achtergrond los wilt krijgen of dat kleuren van je onderwerp echt helder zijn dan kun je standaard inflitsen. Dat kan ook je stijl zijn. Het valt natuurlijk iets meer op.